Vegan för hälsan
1 min läsning
19 Dec
Vegan för hälsan
1 min läsning
19 Dec
VARFÖR BLI VEGAN? – FÖR HÄLSANS SKULL
Vi blir sjuka av animalisk kost. Konsumtionen av animaliska proteiner och fetter har kopplats till hjärtsjukdomar, lungcancer, njursjukdom, diabetes, fetma och flera andra sjukdomar.
Mjölk innehåller ideala mängder fett och protein för unga kalvar – men alldeles för mycket för människor.
Ägg har högre kolesterolhalt än någon annan mat, vilket gör äggen till en ledande bidragsgivare till hjärt- och kärlsjukdom.
Den amerikanska dietiska föreningen rapporterar att vegetariska / veganska dieter är förknippade med reducerade risker för alla dessa förhållanden.
VEGANSK MAT GÖR OSS FRISKA
Vegansk mat som grönsaker, frukt, bönor innehåller inget kolesterol, har låga fetthalter och innehåller mycket fiber och näringsämnen.
Veganer kan få alla näringsämnen de behöver från växtbaserade alternativ:
- Protein från korn (t.ex. majs, pasta, ris) och baljväxter (t.ex. tofu, bönor, jordnötter).
- Kalcium från broccoli, tofu, sojamjölk.
- Järn från spenat, kikärtor, sojaprodukter.
- B12 från kosttillskott eller starka livsmedel.
Med rätt planering och kunskap kan en vegansk kost tillhandahålla alla näringsämnen vi behöver utan att äta animaliska produkter.